НАПРЯМИ АКТИВІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ БЕЗПЕКИ СПОЖИВАННЯ В РУСЛІ МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - ВІНСКЕВИЧ, Олександр; ЛЮБОХИНЕЦЬ, Лариса; ПОПЛАВСЬКА, Ольга; ГАБАЙ, Володимир (Development Service Industry Management, 2023)
У дослідженні акцентовано на необхідності імплементації в Україні нових підходів до забезпечення соціальної безпеки, а саме такого інструменту, як безпека споживання. Метою дослідження визначено обґрунтування напрямів активізації політики безпеки споживання в руслі модернізації системи економічної безпеки України. Наведено авторське визначення поняття «безпека споживання» як політики, яка ініціюється державою та реалізується на всіх рівнях (особи, підприємства, громади, регіону, країни), спрямовується на зміни, зрушення, покращення структурних характеристик і співвідношень у системі суспільного відтворення (виробництво → розподіл → обмін → споживання) задля досягнення позитивних ефектів у сфері продовольчої безпеки, якості життя і добробуту суспільства, екології, сталого розвитку, інформаційної безпеки та зміцнення за рахунок цього економічної безпеки держави та її територій. Показано, що на засадах такого підходу політика безпеки споживання (як це підтверджується й досвідом країн ЄС) дозволяє вирішувати такі гострі соціальні та інші проблеми суспільства, як: виробництво і споживання безпечних та якісних для людини товарів і послуг; оптимізація та покращення раціону споживання населенням продукції продовольства; недопущення виробництва, просування та збуту фальсифікату, контрабандної і контрафактної продукції; утилізація залишків продукції та мінімізація забруднення навколишнього природного середовища; екологічно чисті виробництва та сфера споживчих послуг; сталий розвиток територій і т. п. Визначено напрями впливу та зв’язки між реалізацією політики безпеки споживання та зміцненням складових (передусім продовольчої, соціальної, екологічної та інформаційної) і загального стану економічної безпеки держави. Визначено пріоритети політики безпеки споживання на різних рівнях ієрархії управління економікою, реалізація яких дозволить інституціалізувати та забезпечити високу ефективність реалізації політики безпеки споживання і модернізувати за рахунок цього систему економічної безпеки України.