КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ: СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ - ПРОКОПЕЦЬ, Ярослав; НЕСТОРИШЕН, Ігор; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Development Service Industry Management, 2024)
В статті досліджено особливості забезпечення конкурентоспроможності підприємств туризму та готельно-ресторанної справи  в контексті їх взаємодії в процесі надання послуг мандрівникам. Авторами зазначено, що запорукою успіху в сучасних умовах  є розроблення інноваційних продуктів, забезпечення високого рівня сервісу та зручності для клієнтів, що робить партнерство між готелями, ресторанами та туристичними агенціями надзвичайно важливим.. Зауважено, сучасні реалії диктують високі вимоги до якості послуг та індивідуального підходу до кожного клієнта, оскільки подорожуючі все більше очікують отримати не просто проживання та харчування, а незабутні враження та емоції.