ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЛІДЕРА ЯК ФАКТОР УСПІШНОСТІ ПРОЄКТІВ - КАРВАЦКА, Наталія; КОСІЮК, Олена (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено роль емоційного інтелекту лідера як чинника успішності проєктів. Проведено критичний аналіз теоретичних підходів до розуміння сутності емоційного інтелекту, описано моделі зв’язку емоційного інтелекту та лідерства, проаналізовано основні інструменти вимірювання емоційного інтелекту. Обґрунтовано взаємозв’язок між емоційним інтелектом та стилями лідерства, які можуть застосовувати керівники проєктів, рівнем та ефективністю лідерства, зокрема в контексті формування командної взаємодії, мотивації персоналу та управління конфліктами. Розкрито специфіку прояву емоційного інтелекту в управлінні проєктами, що характеризується високим рівнем невизначеності та необхідністю координації зацікавлених сторін. На основі аналізу сучасних досліджень встановлено, що емоційний інтелект може виступати важливим фактором підвищення результативності проєктної діяльності. Водночас наголошено на необхідності подальшого вдосконалення підходів до його оцінювання та практичного застосування у сфері проєктного менеджменту.