ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ - КОЗІЦЬКИЙ, Тарас (Development Service Industry Management, 2026)
Статтю присвячено розвитку концепції сталості підприємств в контексті сучасних глобальних трансформацій, цифровізації економіки та посилення вимог до ESG-орієнтованого управління. Актуальність тематики дослідження зумовлена зростанням нестабільності зовнішнього середовища, загостренням екологічних проблем, підвищенням соціальної відповідальності бізнесу та необхідністю формування нових підходів до забезпечення довгострокової конкурентоспроможності підприємств. У зв’язку із зазначеним, дослідження має на меті узагальнити та розвинути теоретичні положення щодо управління сталим розвитком підприємств і обґрунтувати систему принципів, які забезпечать інтеграцію економічних, соціальних, екологічних і цифрових складових у процес стратегічного управління підприємством.В статті проаналізовано становлення підходів до формування концепції сталості. Сучасне розуміння сталого розвитку ґрунтується на інтеграції концепції потрійної результативності, теорії зацікавлених сторін, ресурсного підходу, ESG-управління та принципів корпоративної сталості. Ефективність управління сталим розвитком підприємства визначається не лише здатністю забезпечувати економічне зростання, а й умінням формувати соціальну цінність, мінімізувати негативний вплив на довкілля, ефективно використовувати ресурси та своєчасно реагувати на виклики зовнішнього середовища. На основі аналізу підходів провідних дослідників у дослідженні обґрунтовано визначення поняття управління сталим розвитком підприємства як системи стратегічного, економічного, соціального, екологічного та цифрового управління, спрямованої на забезпечення довгострокової стійкості суб’єкта господарювання. Запропоновано систему принципів управління сталим розвитком підприємства, яка включає збалансованість, системність, адаптивність, інноваційність, цифрову інтегрованість, стейкхолдер-орієнтованість, ресурсоефективність, прозорість і підзвітність, ризикостійкість та безперервне вдосконалення. Принципи управління сталим розвитком підприємства, на відміну від існуючих підходів, поєднують класичні засади сталого розвитку із сучасними вимогами ESG-трансформації, цифровізації бізнес-процесів та управління. Запропоновані теоретичні положення можуть бути використані для формування стратегій сталого розвитку підприємств, впровадження ESG-політик, удосконалення систем корпоративного управління, підвищення інвестиційної привабливості та забезпечення відповідності міжнародним стандартам сталого розвитку.