СУТНІСТЬ, СПЕЦИФІКА ТА СТРУКТУРА РИНКУ ПОСЛУГ ТЕХНІЧНОГО СЕРВІСУ ЯК ОБ'ЄКТА МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯ - БУРЯЧЕНКО, Юрій (Development Service Industry Management, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічне узагальнення та систематизацію концептуальних засад функціонування ринку послуг технічного сервісу як специфічного об'єкта маркетингового управління в умовах системної сервітизації економіки та її цифрової трансформації.З'ясовано, що специфіка маркетингового управління у цій сфері зумовлена вираженим проявом класичних властивостей послуг (нематеріальність, нерозривність, гетерогенність, незбережність), які набувають чіткої технологічної та організаційної специфіки. Запропоновано авторську матрицю адаптованих маркетингових інструментів для нейтралізації споживчих ризиків, зокрема через візуалізацію якості (Physical Evidence), стандартизацію процесу обслуговування (ISO/SLA) та оптимізацію використання робочого часу.Здійснено декомпозицію ринку технічного сервісу за галузево-цільовою ознакою із виокремленням чотирьох макросегментів: автомобільного, промислового, сільськогосподарського та побутового. Визначено унікальні характеристики кожного сегмента у розрізі цільової аудиторії, критеріїв вибору, домінуючих послуг, рівнів цифровізації та каналів комунікації.Доведено, що новітній етап розвитку ринку характеризується переходом від реактивного та планового обслуговування до проактивної предиктивної моделі (Predictive Maintenance) на основі IIoT, штучного інтелекту та платформ Smart O&M. Обґрунтовано доцільність застосування розширеного комплексу маркетинг-міксу (7P) та наскрізної інтеграції CRM-систем для формування довгострокових партнерських взаємовідносин у межах продуктово-сервісних систем (PSS) і циркулярної економіки.