ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ, СТІЙКОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - ОЛІШЕВСЬКА, Анастасія (Development Service Industry Management, 2026)
Обґрунтовано, що аграрний сектор належить до системоутворюючих сфер економіки України, від стану якої залежать продовольча безпека, зайнятість сільського населення та експортна спроможність держави, а масштабні воєнні руйнування виробничої й логістичної інфраструктури різко загострили проблему його інноваційно-інвестиційного відновлення. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розроблення інтегрованого інноваційно-інвестиційного механізму сталого відновлення аграрного сектору України в умовах цифровізації та повоєнної відбудови. Дослідження спирається на методи наукового узагальнення, системного й структурно-функціонального аналізу, порівняння та сценарного моделювання. За результатами аналізу сучасних проблем інноваційно-інвестиційного розвитку та ролі цифрових технологій, нормативно-правового забезпечення й державно-приватного партнерства розроблено авторський механізм, що поєднує інституційно-нормативний, фінансово-інвестиційний, інноваційно-технологічний, цифрово-інформаційний, інфраструктурний, кадрово-компетентнісний та контрольно-моніторинговий блоки. Наукова новизна полягає в поєднанні багатоканального інвестиційного забезпечення, цифрової простежуваності, розподілу ризиків у межах державно-приватного партнерства та системи індикаторів сталості, стійкості й конкурентоспроможності в межах єдиного контуру управління зі зворотним зв'язком. Запропоновано систему індикаторів результативності та порівняльну характеристику інерційного, адаптаційного й інноваційно-стійкого сценаріїв відновлення, параметри яких мають аналітичний характер. Практичне значення отриманих результатів пов'язане з можливістю використання розробленого механізму органами державної влади, аграрними підприємствами та інституціями розвитку під час формування програм повоєнного відновлення й адаптації сектору до вимог європейської інтеграції та Цілей сталого розвитку України до 2030 року.