ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ В РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - СТАДНИК, Валентина; ГРИЗОВСЬКА, Лілія (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено підприємницький потенціал зеленого туризму як напряму розвитку сільських територій в умовах посилення економічної невизначеності, високих безпекових ризиків та необхідності пошуку нових моделей диверсифікації діяльності суб’єктів господарювання. Обґрунтовано, що зелений туризм доцільно розглядати не лише як вид туристичної діяльності, а як сферу формування нових підприємницьких можливостей на основі ефективного використання локальних природних, культурних та господарських ресурсів. Уточнено зміст поняття «підприємницький потенціал зеленого туризму», під яким запропоновано розуміти сукупність можливостей суб’єктів господарювання щодо створення, розвитку та урізноманітнення туристичного продукту на основі ресурсів сільських територій. Визначено, що реалізація такого потенціалу залежить не лише від наявності ресурсної бази, а й від підприємницької ініціативи, здатності до інновацій, кооперації, використання цифрових технологій та адаптації туристичної пропозиції до сучасних потреб споживачів. Обґрунтовано, що його підприємницька цінність полягає у можливості трансформації локальних ресурсів у конкурентоспроможний туристичний продукт, який забезпечує створення доданої вартості для окремих суб’єктів господарювання та сільських територій загалом.Запропоновано концептуальний підхід до реалізації підприємницького потенціалу зеленого туризму, який передбачає поєднання підприємницької ініціативи, використання ресурсних переваг території, розвитку інфраструктури, маркетингового просування та партнерської взаємодії бізнесу, громади і місцевої влади. Визначено основні напрями реалізації цього потенціалу через створення комплексного туристичного продукту, диверсифікацію діяльності сільськогосподарських підприємств, використання локальної продукції, розвиток агротуризму та формування нових можливостей зайнятості населення. Доведено, що розвиток зеленого туризму може розглядатися як інструмент капіталізації ресурсів сільських територій, оскільки забезпечує перетворення їх природних, культурних і виробничих особливостей на економічні активи.