ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ НАВЧАННЯ - МОСКВЯК, Ярослава (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретичні та організаційно-методичні засади формування професійної компетентності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи на початковому етапі навчання у закладах вищої освіти. Обґрунтовано, що перший рік навчання є визначальним періодом професійного становлення здобувачів освіти, упродовж якого відбуваються їх адаптація до університетського середовища, формування професійної мотивації, первинне усвідомлення змісту майбутньої професійної діяльності, розвиток професійної ідентичності та засвоєння базових моделей професійної поведінки. Доведено, що саме на цьому етапі закладаються основи професійного світогляду, формується позитивне ставлення до обраної спеціальності, готовність до безперервного професійного розвитку та успішної інтеграції у сферу гостинності.Визначено структуру професійної компетентності майбутнього фахівця готельно-ресторанної справи, яка охоплює мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісно-практичний, комунікативний, цифровий, особистісно-рефлексивний та етико-сервісний компоненти. Встановлено, що ефективне формування професійної компетентності забезпечується комплексним поєднанням теоретичної підготовки, практичного навчання, розвитку цифрових компетентностей, професійної комунікації, клієнтоорієнтованості, сервісної культури та особистісного розвитку здобувачів освіти.Розкрито роль навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» як інтеграційного компонента початкової професійної підготовки, який забезпечує ознайомлення здобувачів освіти зі структурою індустрії гостинності, професійними функціями, сучасними тенденціями розвитку готельно-ресторанного бізнесу, стандартами обслуговування, особливостями діяльності готельних і ресторанних підприємств, можливостями академічної мобільності, міжнародного співробітництва та професійного кар'єрного розвитку. Визначено, що зазначена дисципліна сприяє формуванню професійної мотивації, розвитку інтересу до майбутньої професії, усвідомленню вимог роботодавців і особливостей професійної діяльності в умовах цифрової трансформації індустрії гостинності.Систематизовано педагогічні умови ефективного формування професійної компетентності, серед яких виокремлено практикоорієнтоване навчання, використання інтерактивних методів навчання, цифрових технологій, кейс-методу, навчальних екскурсій, рольового моделювання професійних ситуацій, проєктної діяльності, гостьових лекцій, співпрацю із роботодавцями та застосування рефлексивного оцінювання результатів навчання. Особливу увагу приділено розвитку цифрових компетентностей майбутніх фахівців, використанню сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, систем онлайн-бронювання, цифрових сервісів, елементів штучного інтелекту та формуванню навичок критичного аналізу інформації.Запропоновано авторську структурно-логічну модель формування професійної компетентності здобувачів освіти на першому році навчання, яка передбачає послідовний перехід від професійної орієнтації та адаптації до формування професійної мотивації, засвоєння базових знань, набуття первинного практичного досвіду, розвитку цифрових компетентностей і soft skills, формування сервісної культури, рефлексії та готовності до подальшої професійної підготовки. Доведено необхідність системного поєднання аудиторного, цифрового та практичного складників освітнього процесу, раннього залучення підприємств індустрії гостинності до підготовки майбутніх фахівців, а також забезпечення безперервної взаємодії між закладами вищої освіти та роботодавцями з метою підвищення якості професійної освіти й конкурентоспроможності випускників на сучасному ринку праці.