ПРОЄКТ «БЕЗПЕЧНЕ МІСТО» ЯК ІНСТРУМЕНТ СУЧАСНОГО ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - СПОРИШЕВ, Костянтин; БОНДАРЕНКО, Олександр (Development Service Industry Management, 2026)
У статті пропонується теоретико-прикладне обґрунтування ролі та місця цифрової платформи «Безпечне місто» у системі публічного управління, зокрема як інтегрованої складової механізму забезпечення обороноздатності держави, здійснено аналіз її функціонального переформатування під час воєнного стану. Зазначено, що сучасне публічне управління поширює свій вплив на всі сфери суспільного життя, керуючись при цьому принципами «Good Governance» (належного врядування) та «Smart Governance» (розумного врядування), що надає державному управлінню соціального та гуманітарного спрямування, формує новий підхід до розуміння необхідного самоврядування, яке відповідає не лише критеріям ефективності, а й набуває рис відкритості, доступності, підзвітності, підконтрольності, стає чутливим до вимог громадян, їх потреб та інтересів. Розглянуто поняття «інструмент публічного управління» та здійснено систематизацію сучасних інструментів публічного управління за різними критеріями. Обґрунтовано, що проєкт «Безпечне місто» є високоефективним багатофункціональним смарт-інструментом публічного управління, який інтегрує технології штучного інтелекту, Big Data та відеоаналітику. Доведено, що функціонал проєкту виходить за межі суто правоохоронної діяльності та охоплює управління соціальним розвитком (контроль безпеки освітнього середовища, розбудову безбар’єрного простору), забезпечення цивільного захисту й екологічного моніторингу. Особливу увагу приділено обороноздатному потенціалу проєкту в умовах воєнного стану, який реалізується через функції оптимізації ситуаційної обізнаності (Situational Awareness), превентивної сек’юритизації тилу та забезпечення інфраструктурної стійкості.