ОЦІНЮВАННЯ ТА ВИБІР СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ БАГАТОКРИТЕРІЙНОЇ ЗАДАЧІ - ГІВАГІЗОВ , Давід (Development Service Industry Management, 2026)
У статті обґрунтовано теоретичні засади постановки багатокритерійної задачі оцінювання та вибору стратегій управління логістичними процесами у роздрібній торгівлі. Показано, що стратегічне рішення у цій сфері формується під впливом сукупності взаємопов’язаних, різноспрямованих і частково конфліктних критеріїв, серед яких рівень логістичного сервісу, тривалість циклу виконання замовлення, оборотність запасів, частота дефіциту, сукупні логістичні витрати, потреба в капітальних вкладеннях, очікуваний економічний ефект, екологічне навантаження, ризик порушення потоків і тривалість реалізації стратегії. Доведено доцільність розмежування процедур визначення важливості критеріїв і ранжування стратегічних альтернатив. Для цього запропоновано теоретичну послідовність поєднання методу аналізу ієрархій AHP, методу переваги за подібністю до ідеального рішення TOPSIS та методу компромісного ранжування VIKOR. AHP використовується для структурування мети, критеріїв і альтернатив, формалізації парних порівнянь та перевірки узгодженості експертних суджень. TOPSIS забезпечує оцінювання альтернатив за їх одночасною близькістю до позитивного ідеального рішення та віддаленістю від негативного ідеалу. VIKOR доповнює оцінювання через пошук компромісу між загальною корисністю рішення і найбільшим відхиленням за окремим критерієм. Систематизовано формули зазначених методів, розкрито зміст усіх показників та визначено методологічні умови їх коректного застосування. Наголошено, що теоретична модель не створює універсального рейтингу логістичних стратегій: підсумковий вибір залежить від складу альтернатив, системи критеріїв, якості інформації та обґрунтованості експертних переваг. Запропонований підхід формує основу для подальшої емпіричної перевірки на даних підприємств роздрібної торгівлі без підміни фактичних спостережень умовними числовими прикладами.