АДАПТИВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ В УМОВАХ КАДРОВОГО ДЕФІЦИТУ - КІШ, Галина (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено особливості адаптивного менеджменту персоналу в готельно-ресторанному бізнесі в умовах кадрового дефіциту, який посилюється впливом воєнного стану, міграційних процесів, демографічних змін та трансформації ринку праці. Обґрунтовано, що забезпечення підприємств сфери гостинності кваліфікованими трудовими ресурсами є одним із ключових чинників їхньої конкурентоспроможності, економічної стійкості та якості надання послуг.Проаналізовано сучасні наукові підходи до управління персоналом у сфері HoReCa та визначено основні фактори, що формують кадровий дефіцит у галузі. Встановлено, що серед найбільш вагомих причин нестачі персоналу є зовнішня та внутрішня міграція населення, мобілізаційні процеси, високий рівень плинності кадрів, емоційне навантаження працівників, нестабільність зайнятості та зміна ціннісних орієнтацій сучасної робочої сили. Особливу увагу приділено впливу воєнного стану на функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу та його наслідкам для кадрового забезпечення.Досліджено особливості мотивації представників покоління Z, які поступово стають домінуючою групою працівників у сфері гостинності. Визначено, що для них важливими є не лише матеріальні стимули, а й можливості професійного розвитку, гнучкі умови праці, цифрове робоче середовище, психологічний комфорт і позитивна корпоративна культура. Обґрунтовано необхідність трансформації традиційних підходів до управління персоналом відповідно до потреб нових поколінь працівників.Розглянуто сучасні інструменти адаптивного менеджменту персоналу, серед яких HR-брендинг, цифровізація HR-процесів, внутрішнє навчання, розвиток крос-функціональних компетенцій, удосконалення програм адаптації персоналу та формування ефективної корпоративної культури. Доведено, що впровадження комплексних HR-стратегій сприяє підвищенню рівня залученості працівників, зниженню плинності кадрів та забезпеченню стабільності діяльності підприємств у кризових умовах.Зроблено висновок, що адаптивний менеджмент персоналу є важливим інструментом подолання кадрового дефіциту в готельно-ресторанному бізнесі та передбачає поєднання гнучких управлінських підходів, цифрових технологій, сучасних мотиваційних механізмів і стратегій утримання персоналу. Реалізація таких підходів створює передумови для підвищення ефективності функціонування підприємств сфери HoReCa та їхньої довгострокової конкурентоспроможності.