МОДЕЛЬ ГЕНДЕРНО-ЧУТЛИВОГО УПРАВЛІННЯ КОМУНІКАЦІЯМИ КОМПАНІЇ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ - БОЧАРОВА, Надія; НОСОВА, Ліна (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні засади управління гендерно-чутливими комунікаціями в корпоративних соціальних ініціативах. Метою є розроблення системної моделі інтеграції принципів гендерної рівності у корпоративні комунікаційні процеси для підвищення ефективності КСВ та залучення стейкхолдерів. Запропоновано трирівневу модель (input–process–output), яка охоплює гендерний аналіз, проєктування комунікацій, їх реалізацію, а також моніторинг і контроль.Розроблено систему оцінювання на основі ключових показників ефективності (KPI) для визначення рівня інклюзивності, прозорості та репутаційних результатів комунікаційних систем. Порівняльний аналіз діяльності підприємств засвідчив, що вищий рівень зрілості комунікаційних систем забезпечує зростання довіри стейкхолдерів, підвищення прозорості та ефективності соціальних ініціатив.Результати дослідження підтверджують доцільність інтеграції гендерно-чутливих комунікаційних стратегій у рамки КСВ та ESG для забезпечення сталого розвитку. Методологічною основою роботи є системний підхід, що поєднує теорію стейкхолдерів, принципи корпоративної соціальної відповідальності та концепцію гендерного мейнстримінгу у корпоративних комунікаціях.У дослідженні визначено ключові етапи управління комунікаціями, зокрема: гендерний аналіз, розроблення повідомлень, вибір каналів комунікації, впровадження та моніторинг. Додатково запропоновано систему показників ефективності, що забезпечує кількісну оцінку результативності гендерно-чутливих комунікацій.Наукова новизна полягає у розробленні інтегрованої моделі, яка операціоналізує принципи гендерної рівності в системі корпоративних комунікацій. Запропонована модель сприяє підвищенню рівня взаємодії зі стейкхолдерами, зміцненню репутаційної стійкості та забезпеченню довгострокової ефективності корпоративних соціальних ініціатив.Практичне значення дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо впровадження гендерно-чутливих комунікаційних стратегій на підприємствах різного масштабу та галузевої належності. Обмеження та перспективи подальших досліджень пов’язані з необхідністю емпіричної верифікації моделі в різних галузях і культурних контекстах.Загалом дослідження формує цілісну концептуальну основу інтеграції гендерної рівності у корпоративні комунікаційні практики та сприяє переходу до більш інклюзивних і соціально відповідальних бізнес-моделей. Отримані результати є релевантними для менеджерів з КСВ, фахівців із комунікацій та політиків, які прагнуть підвищити ефективність гендерно-чутливого управління та досягнення цілей сталого розвитку на сучасних підприємствах, а також сприяють розвитку доказових підходів у корпоративному управлінні в цій сфері.