ВПЛИВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В КОНТЕКСТІ ЇЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - ГРИЗОВСЬКА, Лілія; ЛЕВЧЕНКО, Софія (Development Service Industry Management, 2026)
У статті розглянуто вплив зовнішнього середовища на процес стратегічного планування туристичних організацій в умовах глобальної економічної турбулентності та динамічних змін ринку. Проаналізовано основні фактори макро- та мікросередовища, які визначають можливості та загрози для бізнесу в світлі підтримання його конкурентоспроможності. Описано ключові інструменти стратегічного аналізу, зокрема PESTEL, SWOT та модель п’яти сил Портера. Звернено увагу на необхідність гнучких і адаптивних стратегій для підтримання конкурентоспроможності туристичного бізнесу в умовах нестабільності. Зроблено висновки щодо важливості інтеграції даних зовнішнього аналізу у стратегічне управління конкурентоспроможністю туристичних організацій.