ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ В ЕПОХУ ЦИФРОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - АНАНЬЄВА , Юлія (Development Service Industry Management, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз інноваційних підходів до управління фінансовими ризиками в умовах цифрової глобалізації, яка характеризується високою динамічністю фінансових потоків, посиленням інтеграції світових ринків, цифровізацією фінансових послуг та зростанням рівня невизначеності економічного середовища. Обґрунтовано, що цифрова трансформація фінансової системи суттєво змінює природу та структуру фінансових ризиків, доповнюючи традиційні ринкові, кредитні й валютні ризики новими формами, зокрема кіберризиками, ризиками цифрових платформ, алгоритмічними та системними ризиками, пов’язаними з використанням фінансових технологій і автоматизованих моделей прийняття рішень. У дослідженні проаналізовано роль фінансових інновацій, включаючи фінансові технології, цифрові платіжні інструменти, похідні фінансові інструменти та індексні продукти, як ключових елементів сучасної системи ризик-менеджменту. Доведено, що використання деривативів та інструментів хеджування в глобалізованому фінансовому просторі сприяє зниженню впливу цінових, процентних і валютних коливань, водночас потребуючи належного рівня інституційного забезпечення та регуляторного контролю. Окрему увагу приділено значенню інституціональної інфраструктури фінансового ринку як базису для підвищення фінансової стійкості та ефективного управління ризиками в умовах зростаючої цифрової взаємозалежності економік. Акцентовано увагу на специфіці управління фінансовими ризиками в умовах воєнного стану, що супроводжується посиленням макроекономічних дисбалансів, зростанням кредитних і ліквідних ризиків, зниженням платоспроможності суб’єктів господарювання та підвищенням ролі державних інструментів підтримки фінансової стабільності. Обґрунтовано необхідність адаптації систем фінансової діагностики та ризик-менеджменту до кризових умов із використанням цифрових аналітичних інструментів та сценарного прогнозування. У результаті дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення системи управління фінансовими ризиками на основі інтеграції цифрових технологій, розвитку ринку фінансових інструментів та посилення інституційної спроможності фінансової системи. Отримані висновки можуть бути використані у діяльності фінансових установ, підприємств реального сектору та органів державної влади з метою підвищення фінансової стійкості та зниження рівня системних ризиків в умовах цифрової глобалізації.