КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК УСПІШНОСТІ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - ПРИЛЕПА, Наталія; ТОМАЛЯ, Тетяна (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено контроль якості продукції як ключовий чинник успішності ресторанного бізнесу в умовах високої конкуренції. Обґрунтовано, що ефективна система контролю якості безпосередньо впливає на безпечність харчових продуктів, стабільність смакових характеристик страв та рівень довіри споживачів. Розглянуто основні етапи формування якості продукції — від відбору та постачання сировини до приготування, зберігання і подачі готових страв. Проаналізовано роль правильного планування закупівель і дотримання оптимальних умов зберігання продуктів. Особливу увагу приділено температурним режимам, маркуванню, принципу FIFO та запобіганню перехресному забрудненню. Визначено значення технологічних карт як інструменту стандартизації виробничих процесів і забезпечення стабільної якості страв. Охарактеризовано вплив дотримання технологічних режимів приготування на смакові властивості та безпечність продукції. Розкрито сутність органолептичної оцінки як ефективного методу контролю якості готових страв. Описано основні методи сенсорного аналізу, зокрема дегустацію, візуальну оцінку та аналіз аромату. Акцентовано увагу на важливості системного використання результатів органолептичної оцінки у вдосконаленні меню. Проаналізовано роль санітарно-гігієнічних норм у забезпеченні якості та безпеки продукції. Визначено значення особистої гігієни персоналу та чистоти виробничих приміщень. Показано, що дотримання гігієнічних вимог є складовою професійної культури ресторанного закладу. Досліджено значення зворотного зв’язку від гостей як інструменту контролю та покращення якості. Розглянуто основні способи збору й аналізу відгуків споживачів. Обґрунтовано вплив роботи з відгуками на підвищення рівня сервісу та лояльності клієнтів. Доведено, що системний підхід до контролю якості сприяє оптимізації виробничих процесів і зниженню фінансових втрат. Показано взаємозв’язок між якістю продукції, іміджем закладу та його конкурентоспроможністю. Узагальнено, що контроль якості є стратегічним інструментом управління ресторанним бізнесом.