ІНТЕГРОВАНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - ПОПАДИНЕЦЬ, Назарій; ГРАФСЬКА, Орислава; СЕМБАЙ, Наталія (Development Service Industry Management, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність формування інтегрованого механізму управління розвитком сільських територій України в умовах війни, повоєнного відновлення, демографічної кризи, просторових диспропорцій та кліматичних ризиків. Показано, що сучасний розвиток сільських територій виходить за межі суто аграрної політики та набуває системного значення для національної безпеки, просторової згуртованості, продовольчої стабільності та європейської інтеграції. Розкрито структурну логіку інтегрованого механізму, яка охоплює діагностично-аналітичну, економіко-фінансову, інституційно-організаційну, просторово-інфраструктурну, соціально-демографічну, цифрову та безпеково-екологічну підсистеми. Обґрунтовано роль програмно-цільового й проєктного підходів, багаторівневого управління, державно-приватного партнерства та цифровізації як ключових умов ефективної реалізації інтегрованої політики розвитку сільських територій. Доведено, що запропонований механізм створює методичне підґрунтя для адаптивного управління сільськими територіями, посилення стійкості громад і формування довгострокових траєкторій просторового розвитку України відповідно до європейських стандартів.