ПРІОРИТЕТИ ТА ЗАСОБИ СТРУКТУРНОГО РЕФОРМУВАННЯ У СЕКТОРІ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА РЕГІОНУ - ВАСИЛЬЦІВ , Тарас; МУЛЬСКА , Ольга; МАГАС , Денис (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено пріоритети та засоби структурного реформування в секторі малого підприємництва регіону, зокрема ключові напрями підвищення ефективності, конкурентоспроможності та стійкості. Також проаналізовано інструменти та механізми, за допомогою яких регіональні органи влади та зацікавлені сторони можуть підтримувати розвиток і модернізацію малих підприємств. Метою статті є обґрунтування пріоритетів та засобів структурного реформування у секторі малого підприємництва регіонів України. Виявлено, що сектор малого бізнесу зазнав суттєвих трансформацій: скоротилася кількість активних підприємств, відбулася зміна спеціалізації, перебудова логістичних ланцюгів та перехід на дистанційні та онлайн-формати діяльності. В умовах підвищених фінансових, ринкових та інституційних ризиків актуальною є проактивна регіональна політика, спрямована на стимулювання розвитку малого бізнесу, підвищення його стійкості та забезпечення структурних змін у секторі. Визначено ключові пріоритети реформування, серед яких стимулювання інноваційної активності, розвиток людського капіталу, формування сприятливого регуляторного середовища та підвищення ефективності управлінських процесів. Як засоби реалізації зазначених пріоритетів пропонуються гранти і субсидії, пільгове кредитування, розвиток бізнес-інкубаторів і акселераторів, цифровізація процесів управління та підтримка партнерських мереж між підприємствами та органами влади. Анотація підкреслює необхідність комплексного підходу до модернізації малого підприємництва в умовах війни та трансформацій зовнішнього середовища.