МЕХАНІЗМИ ЗАЛУЧЕННЯ ТА ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ВНУТРІШНІХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РЕСУРСІВ У РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - ДОРОШЕНКО, Ганна; РУДАЧЕНКО, Ольга; ТРОЯН, Владислава; В’ЯТКІН, Роман (Development Service Industry Management, 2025)
Сучасні умови соціально-економічного розвитку України зумовлюють необхідність формування нових підходів до регіональної політики, орієнтованих на активізацію внутрішніх інвестиційних ресурсів та підвищення ефективності їх використання. Особливої значущості це набуває в умовах децентралізації та воєнного відновлення, коли регіони виступають ключовими суб’єктами економічної трансформації та простором формування конкурентних економічних моделей. Ефективне залучення внутрішніх інвестиційних ресурсів розглядається як стратегічний інструмент забезпечення стійкого розвитку територій, зміцнення місцевої економіки та зменшення залежності від зовнішніх джерел фінансування. Попри зростання уваги до залучення місцевого капіталу у розвиткові проєкти, механізми підтримки внутрішніх інвестицій на регіональному рівні залишаються недостатньо систематизованими та потребують наукового обґрунтування. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад і практичних механізмів залучення внутрішніх інвестиційних ресурсів та визначення напрямів підвищення ефективності їх використання для забезпечення сталого регіонального розвитку.Теоретичною основою дослідження стали праці українських і зарубіжних авторів у сфері регіональної економіки, інвестиційного менеджменту та фінансової децентралізації. Інформаційну базу становлять регіональні стратегії розвитку, програми соціально-економічного розвитку областей України, а також аналітичні дані щодо інвестиційної активності територіальних громад. Для аналізу використано методи системного підходу, структурно-функціонального аналізу, контент-аналізу стратегічних документів, елементи порівняльних досліджень та кейс-стаді.У статті визначено концептуальні особливості внутрішніх інвестиційних ресурсів та їх роль у забезпеченні економічного зростання на регіональному рівні. Проаналізовано наявні інструменти залучення інвестицій у регіонах України, зокрема розвиток регіональних фондів підтримки підприємництва, механізми публічно-приватного партнерства, участь громад у бюджетуванні проєктів та використання муніципальних облігацій. Виявлено, що регіональні політики розвитку містять основу для створення ефективної системи стимулювання внутрішніх інвестицій, проте потребують розширення механізмів фінансування місцевих проєктів та зміцнення інституційного середовища. Подальші дослідження мають бути спрямовані на формування моделі регіонального управління внутрішніми інвестиційними ресурсами, оцінку потенціалу фінансової самодостатності територіальних громад, а також розроблення інструментів активізації інвестиційної діяльності малого та середнього бізнесу. Практична значущість роботи полягає у розробленні рекомендацій для органів місцевої влади, бізнесу та інституцій розвитку щодо формування ефективної системи залучення внутрішніх інвестиційних ресурсів як чинника сталого економічного зростання регіонів України.