ЦИФРОВІЗАЦІЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕХНОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ, ROI ТА УПРАВЛІННЯ КІБЕРРИЗИКАМИ - БЄЛЯЄВА, Наталія; МИКОЛАЙЧУК , Ірина; РАГІМОВ , Самад (Development Service Industry Management, 2025)
Цифрова трансформація є імперативом для роздрібної торгівлі, докорінно змінюючи способи створення та отримання цінності завдяки таким технологіям, як штучний інтелект (AI), Інтернет речей (IoT) та хмарні архітектури. Хоча ці інструменти забезпечують значне підвищення операційної ефективності — зокрема до 40% покращення точності прогнозування попиту — реалізація цього потенціалу є нерівномірною. Вимірювання чистої рентабельності інвестицій (Net ROI) є актуальною науковою та практичною проблемою, оскільки зростаючі цифрові ризики, особливо кіберзагрози, можуть нівелювати всі операційні вигоди, вимагаючи інтегрованого підходу до оцінювання інвестицій.Чиста рентабельність інвестицій (Net ROI) від цифровізації бізнес-процесів у роздрібній торгівлі є функцією не лише рівня впровадження технологій (Gross ROI), але й двох ключових ендогенних модераторів: рівня цифрової зрілості організації (DMM) та ефективності її системи управління кіберризиками (Cyber Risk Discount). Дослідження ґрунтується на систематичному аналізі сучасної економічної літератури, що охоплює кількісні дані щодо впливу технологій на операційну ефективність торгівлі та емпіричні моделі управління цифровими ризиками.Актуальні кількісні дані щодо впливу домінантних технологій (AI, IoT) на ключові операційні показники торгівлі кластеризовано, що забезпечує емпіричну основу для розрахунку Gross ROI. Результати демонструють, що неінтегровані цифрові рішення (низький DMM) знижують потенційний ROI у 2–3 рази, а незріла система безпеки призводить до суттєвих втрат довіри клієнтів (82% споживачів можуть відмовитися від бренду) та прямих фінансових збитків. Обґрунтовано модель DMM-Risk-ROI, яка забезпечує цілісний інструментарій для оцінки стійкості цифрових інвестицій.Модель DMM-Risk-ROI дозволяє менеджменту перетворити інвестиції в кібербезпеку з пасивних витрат (комплаєнс) на активну стратегічну інвестицію, необхідну для збереження та максимізації чистого прибутку від цифровізації. Для підвищення Net ROI компаніям роздрібної торгівлі необхідно одночасно інвестувати в технології (AI/IoT), інтеграцію даних (DMM) та інституційний захист (управління кіберризиками).