СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ: ТЕРМІНОЛОГІЧНА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ, РІВНІ ТА СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ - ГАВЛОВСЬКА, Наталія; ГАРБУЗЮК, Валерій; ТКАЧУК , Галина; КРАВЧИК, Юрій (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена аналізу управління у сфері охорони здоров’я з урахуванням сучасних термінологічних і концептуальних підходів, що використовуються у вітчизняній і зарубіжній практиці. Встановлено, що в україні переважає узагальнене поняття «управління», що охоплює всі функції – від стратегічного планування до оперативного адміністрування. Натомість у міжнародній практиці чітко розрізняються три ключові категорії: governance, management та administration, кожна з яких відображає специфіку управлінської діяльності на відповідному рівні. Обґрунтовано доцільність інтегрованого підходу до використання цих термінів залежно від контексту та функціонального рівня управлінської діяльності. Окрему увагу приділено побудові системи управління закладами охорони здоров’я в Україні. Проаналізовано багаторівневу структуру управління охороною здоров’я в Україні: національний, регіональний, локальний та внутрішньо організаційний рівні. Для кожного рівня наведено конкретні суб’єкти управління та їх функціональні обов’язки. У статті проаналізовано пріоритети державної політики у сфері охорони здоров’я відповідно до сучасних викликів та стратегічних цілей. Виділено чотирнадцять ключових напрямів трансформації. Ці напрями визначають вектор модернізації системи охорони здоров’я та закладають основу для ефективного функціонування галузі в умовах реформ та інтеграції до європейського медичного простору.