СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТАЛАНТАМИ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - БОЙКІВСЬКА , Галина; ТКАЧЕНКО , Данило; ГОРДОН , Павло (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджується стратегічне управління талантами як фактор підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах сучасних соціально-економічних викликів. Проаналізовано теоретичні засади управління талантами, історію розвитку концепції, ключові підходи та моделі, що застосовуються в міжнародній і вітчизняній практиці. Розглянуто основні функції управління талантами, включно з підбором, адаптацією, розвитком, мотивацією та утриманням працівників, а також інтеграцію цих процесів у корпоративну стратегію з урахуванням специфіки українського ринку праці. Особлива увага приділяється сучасним інструментам управління, таким як HR-аналітика, цифрові системи оцінювання компетенцій, LMS-платформи, штучний інтелект та моделі гнучкого управління талантами (Agile Talent Management), що дозволяють підвищити ефективність залучення, розвитку та утримання персоналу. Наведено емпіричні дані щодо впливу стратегій управління талантами на рівень залученості, продуктивності та плинності кадрів, а також на формування корпоративної культури та довгострокових конкурентних переваг підприємств. Обговорюються практичні аспекти реалізації стратегій, включно з гнучкими умовами праці, програмами добробуту та соціальної підтримки, коучингом і наставництвом. Визначено ключові напрями подальших досліджень, зокрема розробку інтегрованих систем управління талантами з використанням аналітичних і цифрових інструментів, адаптацію моделей до специфіки українських організацій та оцінювання впливу стратегічного управління талантами на сталий розвиток підприємств.