ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ АДАПТАЦІЇ МЕРЕЖЕВИХ СТРУКТУР ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ - ГАВРАН , Володимир; ГРИБИК , Ігор; КОМАР , Юрій (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття досліджує, як мережеві структури українського ритейлу адаптуються до поєднаних викликів війни, євроінтеграції, енергетичних збоїв і цифрової трансформації, коли від ситуативних рішень потрібно переходити до системних підходів на рівні моделі бізнесу, логістики й комплаєнсу. Мета - сформувати цілісне бачення адаптації мережевих структур торгівлі України: уточнити чинники й моделі адаптації, порівняти їх у різних секторах. Розроблено матрицю інструментів адаптації «виклик - інструменти - приклади мереж - критичний коментар», що охоплює війну, логістику, євроінтеграцію, сертифікація, блекаути, енергостійкість, цифровізацію, інновації, сталий розвиток,  з фіксацією витрат, обмежень і побічних ефектів. Зроблено висновок про переважно реактивний характер поточних заходів і окреслено вектори переходу до системної стійкості.