ОСОБЛИВОСТІ РЕЛІГІЙНОГО ХАРЧУВАННЯ В КЕЙТЕРИНГОВИХ ПОСЛУГАХ - ПРИЛЕПА, Наталія; ТОМАЛЯ, Тетяна (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено організацію харчування щодо релігійного вподобання кожного гостя під час кейтерингового обслуговування. Розглянуто організацію харчування відповідно до постових обмежень, установлених у християнській традиції. Рекомендовано виключити м’ясні, молочні продукти, яйця, а також солодощі на основі інгредієнтів тваринного походження. Натомість пропонуємо використовувати крупи, овочі, фрукти, гриби, горіхи та інші рослинні продукти, застосовуючи креативний підхід до подачі та смакових рішень. Обов’язковим повинно бути чітке маркування страв згідно з побажаннями клієнта. Досліджено принципи харчування за ісламськими традиціями (халяль) та відзначено сувору заборону на свинину, алкоголь і потенційно ритуально нечисті продукти. Кейтеринговим підприємствам рекомендовано співпрацювати з сертифікованими постачальниками, облаштувати окремі кухонні зони для приготування халяль-страв та забезпечити обізнаність персоналу з відповідними нормами. Розглянуто обслуговування індусів у сфері кейтерингового обслуговування. Підкреслено важливість виключення яловичини та надані пропозиції щодо використання повноцінного вегетаріанського меню, яке базується на бобових, рисі, овочах, спеціях і молочних продуктах, без використання яєць. Охарактеризовано обслуговування буддистів, де їжа сприймається як джерело енергії, гармонії та внутрішнього балансу. Зазначено, що буддисти дотримуються вегетаріанської або веганської дієти, уникаючи всіх продуктів тваринного походження. Рекомендовано готувати страви з мінімальною кількістю спецій, орієнтуючись на простоту, натуральність і баланс смаків, з використанням злаків, бобових, овочів і фруктів. Підсумовано, що релігійне харчування вимагає від кейтерингового підприємства не лише кулінарної майстерності, а й етичної відповідальності, адаптивності та глибокого розуміння міжкультурних особливостей.