ЕФЕКТИВНІСТЬ ТАКТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ЕЛЕКТРОННОГО БІЗНЕСУ - ДЗЮБІНА , Андрій; ЗЕЛЕНЮХ , Остап (Development Service Industry Management, 2025)
Стрімка цифровізація світової економіки фундаментально трансформувала операційний ландшафт електронного бізнесу, посилюючи конкуренцію та зумовлюючи необхідність упровадження більш досконалих підходів до тактичного управління. На сучасних електронних ринках тактичні рішення – тобто рішення, що стосуються короткострокового розподілу ресурсів, оперативних коригувань та механізмів швидкого реагування – відіграють ключову роль у забезпеченні адаптивності, ефективності та сталих результатів діяльності підприємств. З огляду на зростання очікувань споживачів і стрімкий розвиток технологічних інновацій, результативність тактичного управління стає визначальним чинником конкурентоспроможності підприємства. Суб’єкти електронного бізнесу функціонують у високодинамічному середовищі, що характеризується прискореними потоками інформації, мінливими моделями попиту та підвищеною вразливістю до технологічних і регуляторних змін. За таких умов традиційні управлінські підходи нерідко демонструють обмежену оперативність і недостатню гнучкість. Відтак інтеграція передових цифрових інструментів, аналітичних систем підтримки прийняття рішень та адаптивних організаційних методологій постає необхідною передумовою підвищення ефективності тактичного управління. Забезпечення його результативності вимагає комплексного підходу, що охоплює цифрову трансформацію, розвиток аналітичних спроможностей, упровадження гнучких моделей управління, орієнтованість на споживача, оптимізацію логістичних процесів, інноваційні маркетингові тактики та всебічне управління ризиками. У даному дослідженні розглянуті ключові напрями підвищення ефективності тактичного управління в електронному бізнесі, окреслено механізми, за допомогою яких підприємства можуть досягти вищого рівня операційної результативності, стійкості та створення цінності для споживачів. Через синтез сучасних теоретичних положень і практичних прикладів підкреслюється, що впровадження технологічних рішень, використання аналітики даних, застосування гнучких методологій, клієнтоорієнтованих підходів, оптимізація ланцюгів постачання, стратегічні маркетингові практики та проактивне управління ризиками у своїй сукупності сприяють підвищенню результативності тактичного управління. Такий інтегрований підхід формує підґрунтя для розроблення надійних управлінських стратегій, що відповідають складним і швидкоплинним умовам функціонування цифрової комерції.