СУЧАСНІ УМОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ПОСТАЧАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЇХ РОЗВИТКУ - ПЕРЕВОЗОВА, Ірина; ШАЙБАН, Віталій; ДЕДЕЛЮК, Олександр (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто сучасні умови функціонування системи ланцюгів поставок на прикладі підприємств легкої промисловості України, з акцентом на проблеми та виклики, з якими стикаються ці підприємства в умовах змінюваної соціально-економічної ситуації та зовнішніх чинників. Оцінено поточні соціально-економічні умови господарювання українських підприємств, а також з’ясовано основні фактори, які впливають на ефективність функціонування ланцюгів поставок у легкій промисловості. Зокрема, розкрито сутність та ключові елементи системи легкої промисловості в Україні, враховуючи її структурні особливості та роль у економіці держави. Одним із важливих аспектів дослідження є особливості формування та функціонування ланцюгів поставок в умовах нестабільності та кризових явищ. Окрему увагу приділено впливу повномасштабних бойових дій на легку промисловість України. Розглянуто такі фактори, як окупація частини територій, мобілізація та зміни в логістичних маршрутах, що призвели до серйозних змін у діяльності підприємств, зокрема в плануванні поставок і забезпеченні виробничих потужностей. Вивчено динаміку кількості підприємств легкої промисловості, а також обсяги вантажоперевезень в Україні, що дозволяє оцінити масштаби та напрямки розвитку галузі. Зроблено аналіз впливу цих факторів на ефективність ланцюгів поставок та виявлено найбільші проблеми, з якими стикаються підприємства. Також розглянуто потенційні шляхи для розвитку галузі, включаючи вдосконалення логістичних процесів, модернізацію виробничих ліній та інтеграцію інноваційних технологій. У статті наведено пропозиції щодо розвитку ланцюгів поставок на підприємствах легкої промисловості України, зокрема через впровадження цифрових технологій, оптимізацію постачальницьких мереж та розширення міжнародної співпраці. Висвітлено важливість адаптації до нових реалій ринку, зокрема через розвиток гнучких логістичних стратегій і зміцнення партнерських відносин між підприємствами та постачальниками.