УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ВПРОВАДЖЕННЯ CRM-СИСТЕМ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У СИСТЕМУ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ КЛІЄНТСЬКИМ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні засади управління проєктами впровадження CRM-систем і технологій штучного інтелекту в систему антикризового менеджменту клієнтського капіталу підприємства. Актуальність теми зумовлена необхідністю оптимізації взаємодії зі споживачами в умовах цифрової трансформації та високої турбулентності бізнес-середовища. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних положень і розроблення концептуальної моделі управління проєктами інтеграції CRM-систем та AI-технологій для мінімізації ризиків втрати клієнтського капіталу суб’єктів господарювання. У процесі дослідження використано системний, процесний і проєктний підходи, а також методи логічного узагальнення, аналізу, систематизації та структурно-функціонального моделювання. Запропоновано авторську концептуальну модель, що інтегрує стратегічний, проєктний, технологічний, управлінський, результативний та економічний контури в єдину архітектуру антикризового управління. Розроблена модель забезпечує підтримку прийняття управлінських рішень на основі прогнозної аналітики, предиктивного моделювання поведінки клієнтів, своєчасного виявлення тригерів їхнього відтоку та таргетованої персоналізації взаємодії. Наукова новизна одержаних результатів полягає у формуванні комплексної концептуальної моделі, яка синергетично поєднує методологію проєктного менеджменту, інструментарій CRM-систем, технології штучного інтелекту та механізми антикризового управління в єдиному інформаційно-аналітичному середовищі. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості їх безпосереднього використання під час реалізації проєктів цифрової трансформації підприємств задля зміцнення їхнього клієнтського капіталу, підвищення споживчої лояльності та забезпечення довгострокової стійкості на ринку.