ДИНАМІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РИЗИКОВОМУ СЕРЕДОВИЩУ В УМОВАХ СИСТЕМНОЇ КРИЗИ - ВІНСКЕВИЧ, Олександр (Development Service Industry Management, 2026)
У статті розроблено методичний підхід до динамічного оцінювання відповідності економічної безпеки підприємницької діяльності ризиковому середовищу в умовах системної кризи. Його основу становить зіставлення фактичної спроможності суб’єкта підприємницької діяльності протидіяти ризикам із рівнем готовності, необхідним за їх актуальної структури та інтенсивності. Для характеристики ризикового середовища передбачено ідентифікацію та групування ризиків макроекономічного і галузевого рівнів, нормування відповідних показників і визначення фазово-динамічних ваг, що дозволяє врахувати зміну їх значущості на різних фазах системної кризи. Взаємозв’язок ризиків зі складовими економічної безпеки встановлюється за допомогою матриці впливу, на основі якої визначаються диференційовані вимоги до фінансової, виробничо-технологічної, кадрово-інтелектуальної, інвестиційно-інноваційної, інформаційно-цифрової, логістично-ресурсної та організаційно-резилієнтної складових. З урахуванням ризикового навантаження та мінімально допустимого базового значення формується необхідний рівень готовності за кожною складовою. Фактична готовність визначається шляхом поєднання кількісних результатів підприємницької діяльності та організаційних характеристик внутрішніх процесів. Зіставлення необхідної та фактичної готовності дає змогу визначити рівень відповідності, а також локалізувати резерви та дефіцити в розрізі окремих складових економічної безпеки. На основі рівнів відповідності складових формується інтегральна оцінка, що характеризує відповідність економічної безпеки підприємницької діяльності ризиковому середовищу в цілому. Величина та спрямованість виявлених розривів є основою для визначення пріоритетності управлінського втручання і формування диференційованих заходів щодо зміцнення економічної безпеки підприємницької діяльності. Динамічність запропонованого підходу забезпечується оновленням параметрів оцінювання відповідно до змін ризикового середовища, що дозволяє своєчасно виявляти найбільш вразливі складові та здійснювати адресне управлінське реагування в умовах системної кризи. Практичну апробацію запропонованого методичного підходу здійснено на прикладі підприємств аграрного сектору України.