ФОРМУВАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНИХ МЕХАНІЗМІВ АДАПТАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ДО ПІСЛЯВОЄННИХ УМОВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - НЕДОБОР, Ірина (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування економічних механізмів адаптації національної економіки України до післявоєнних умов її розвитку. Обґрунтовано, що сучасні виклики, спричинені повномасштабною війною, структурними диспропорціями, демографічними втратами, руйнуванням виробничого потенціалу та необхідністю інтеграції до європейського економічного простору, потребують перегляду наявних підходів до державного управління економічним розвитком і створення цілісної системи економічних механізмів адаптації. Узагальнення сучасних наукових підходів дало змогу встановити, що процес післявоєнного відновлення має базуватися не лише на компенсації втрат, а й на формуванні передумов довгострокової економічної стійкості та сталого розвитку. Запропоновано авторський концепт формування функціональної системи економічних механізмів адаптації, який ґрунтується на логічній тріаді «адаптивність – економічна стійкість – сталий розвиток». У межах запропонованої концепції визначено взаємопов’язану систему економічних механізмів, до складу якої віднесено інституційно-регулятивний, інвестиційний, фінансовий, інноваційний механізми, механізм структурної трансформації, а також механізм розвитку людського капіталу та соціальної інклюзії. Розкрито функціональне призначення кожного із зазначених механізмів та визначено їхню роль у забезпеченні структурної адаптації економіки до післявоєнних умов. Доведено, що ефективність адаптаційних процесів визначається не ізольованим функціонуванням окремих механізмів, а їх системною взаємодією, взаємодоповненням і синергетичним ефектом. Особливу увагу приділено необхідності вдосконалення інституційного середовища, активізації інвестиційних процесів, розвитку інноваційної діяльності, модернізації фінансових інструментів, структурній перебудові економіки та відновленню людського капіталу як ключових передумов для забезпечення конкурентоспроможності національної економіки. Практична цінність запропонованого підходу полягає у можливості використання сформованої функціональної системи економічних механізмів під час розроблення державної політики післявоєнного відновлення, стратегій економічного розвитку, програм структурної модернізації та механізмів підвищення економічної стійкості України в умовах сучасних глобальних і внутрішніх викликів.