СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СИСТЕМ БЕЗПЕКИ В АГРОБІЗНЕСІ - САБАДАШ, Інна; СЕЛІХОВ, Сергій; ТРИГУБЕНКО, Сергій (Development Service Industry Management, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування та розроблено стратегічні напрями вдосконалення систем безпеки агробізнесу в умовах воєнно-політичної та кліматичної турбулентності. На основі онтологічного аналізу безпеку на мікрорівні позиціоновано як складний динамічний стан, що базується на концепції «безпекового коридору» та інтегрує економічну, екологічну, інформаційну, правову й соціальну складові. Оцінено структуру та динаміку сільськогосподарського виробництва України протягом 2024–2025 років, зафіксовано загальне зниження обсягів виробництва на 6,8 % та проаналізовано ризики монокультуризації посівних площ. Математично формалізовано інтегрований показник стійкості агропідприємства за допомогою адитивної функції, яка враховує коефіцієнти ефективності функціонування складових, індекси ризиків і вагові коефіцієнти їхнього внеску. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні двовекторних адаптивних моделей менеджменту та проактивного управління ризиками, що поєднують екологічні імперативи із цифровими інноваціями. Визначено інституційні бар’єри гармонізації вітчизняного законодавства з вимогами ЄС, зокрема щодо принципу взаємної відповідності («cross-compliance») під час субсидування, та доведено ефективність упровадження вологозберігаючих технологій (No-Till) і точного зрошення. Систематизовано технологічні вразливості цифрового контуру агробізнесу (FMS, ERP, GPS, БПЛА та IoT-сенсорів) і розроблено стратегічні напрями протидії кібератакам на основі міжнародних стандартів ISO 31000:2018 та ISO/IEC 27001:2022. Практичне значення одержаних результатів полягає у формуванні прикладного інструментарію гнучкого захисту земельних активів, мінімізації логістичних втрат і нарощуванні людського капіталу в умовах макроекономічної нестабільності.