ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ У ГОСТИННОСТІ: ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕГРАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - ПІЮРЕНКО, Ілона (Development Service Industry Management, 2026)
Статтю присвячено вивченню аспектів цифрової трансформації менеджменту підприємств та особливостей інтеграції технологій штучного інтелекту в систему управління сучасними готельними, ресторанними й туристичними підприємствами. Актуальність тематики дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрової економіки, посиленням конкуренції на ринку послуг гостинності, зростанням вимог споживачів до якості та персоналізації сервісу, а також необхідністю підвищення ефективності управлінської діяльності в умовах високої динамічності зовнішнього середовища. У сучасних умовах саме здатність підприємств використовувати цифрові технології, аналізувати великі масиви даних та оперативно адаптувати бізнес-процеси до змін на ринку стає одним із ключових факторів формування конкурентних переваг. Дослідження має на меті обґрунтувати теоретико-методичні засади цифрової трансформації менеджменту підприємств гостинності та розробити механізм ефективного залучення технологій штучного інтелекту до їхнього управління. Для досягнення поставленої мети в статті досліджено наявні підходи зарубіжних та вітчизняних вчених щодо цифрової трансформації сфери гостинності, використання технологій штучного інтелекту, роботизації сервісних процесів, впровадження аналітики великих даних, систем підтримки прийняття управлінських рішень та інтелектуальних платформ для персоналізації послуг. Визначено вплив технологій штучного інтелекту на трансформацію класичних функцій менеджменту, зокрема планування, організації, мотивації, контролю, комунікації з клієнтами та ухвалення управлінських рішень. Використання алгоритмів машинного навчання, прогнозної аналітики, цифрових платформ управління та автоматизованих систем обслуговування сприяє підвищенню адаптивності підприємств, покращенню якості сервісу та зростанню ефективності використання ресурсів. Під цифровою трансформацією менеджменту у гостинності пропонується розуміти процес комплексної перебудови системи управління підприємством на основі інтеграції цифрових технологій і штучного інтелекту, спрямованого на підвищення адаптивності, клієнтоорієнтованості, ефективності ухвалення рішень і формування персоналізованого сервісного середовища. Систематизовано переваги та недоліки використання технологій штучного інтелекту в управлінні підприємствами сфери гостинності. Для подолання окреслених перешкод запропоновано механізм ефективного залучення ШІ-технологій, який, порівняно з існуючими, поєднує організаційну, інформаційну, технологічну, кадрову та аналітичну складові цифрової трансформації. Його реалізація забезпечить створення єдиного цифрового середовища управління, впровадження інтелектуальної аналітики, автоматизацію бізнес-процесів і безперервне вдосконалення управлінських рішень на основі аналізу даних.