ІННОВАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ОСНОВА РОЗВИТКУ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ - КРАСНОРУЦЬКИЙ, Олексій; МАРЕНИЧ, Тетяна (Development Service Industry Management, 2026)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню та розробленню практичних рекомендацій щодо формування інноваційно-технологічної основи розвитку тваринництва в Україні. Проаналізовано стан галузі в умовах воєнного стану в країні, виокремлено причини сучасних проблем розвитку тваринництва. Обґрунтовано необхідність удосконалення матеріально-технічної бази та технологій вирощування сільськогосподарських тварин. Узагальнено основні напрями формування інноваційно-технологічної основи розвитку тваринництва, які потребують комплексного підходу. Визначено переваги та недоліки сучасних технологій. Визначено, що консервативність усталених практик і необхідність суттєвих операційних змін часто стримують поширення нових технологій. Доведено, що впровадження інноваційних технологій у тваринництві через вплив політичних, економічних, соціальних та безпекових чинників характеризується нерівномірністю й недостатнім рівнем, що стримує подолання негативних тенденцій у галузі, уповільнює адаптацію до європейських стандартів і обмежує можливості зміцнення продовольчої безпеки держави. Встановлено, що найбільший потенціал для модернізації виробництва мають великі підприємства, тоді як середні та малі підприємства поступово впроваджують доступні технологічні рішення, що сприяють підвищенню ефективності їхньої діяльності. Наголошено на особливому значенні формування та реалізації виваженої державної політики, спрямованої на технологічну модернізацію аграрного сектору, підтримку розвитку тваринництва та створення умов для його сталого функціонування відповідно до європейських вимог. Виявлено сучасні тенденції цифровізації, пов’язані із забезпеченням сумісності рішень різних виробників та інтеграцією інформації для підтримки управлінських рішень. Зроблено висновок про залежність подальшого розвитку інноваційних технологій у тваринництві від поєднання технічного прогресу, економічної ефективності їх упровадження та відповідності суспільним очікуванням.