НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНИЙ ЗМІСТ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ШАПОВАЛОВА, Інга (Development Service Industry Management, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування змісту економічної безпеки підприємства та розроблено концептуальні засади її організаційно-економічного механізму в умовах волатильного ринкового середовища. На основі онтологічного аналізу еволюції наукових шкіл безпеку на мікрорівні позиціоновано як складний динамічний стан, що поєднує стійкість, саморегуляцію та активну адаптацію. Здійснено системно-структурну декомпозицію ключових функціональних складових безпеки (фінансової, кадрової, технологічної, кібернетичної, силової, правової та екологічної) й валідовано систему індикаторів їх оцінювання. Наукова новизна полягає в застосуванні стейкхолдер-орієнтованого підходу до класифікації деструктивних чинників, що дозволило типізувати загрози в розрізі ключових зацікавлених сторін поза межами традиційної ендогенно-екзогенної дихотомії. Обґрунтовано пріоритетність стратегії активної адаптації через випереджаюче управління ризиками. Формалізовано структуру механізму забезпечення безпеки, що охоплює аналітичний та інструментальний блоки із чотирма стратегічними альтернативами. Процес прийняття рішень посилено математичною моделлю мінімізації сукупного ризику за умов бюджетних обмежень. Практичне значення результатів полягає в переведенні корпоративного захисту на рейки об’єктивного ризик-менеджменту для збереження конкурентоспроможності бізнесу в умовах цифровізації та макроекономічної нестабільності.