СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ - ГАРВАТ, Ольга; РУДА, Тетяна (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено роль та особливості впливу корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) на рівень конкурентоспроможності підприємств у сфері електронної комерції. Доведено, що в умовах цифровізації та уніфікації онлайн-сервісів традиційні інструменти ринкової боротьби втрачають первинну ефективність, поступаючись репутаційному капіталу бренду. У процесі дослідження використано методи системного, порівняльного та статистичного аналізу. Визначено структуру ключових інструментів КСВ в інтернет-торгівлі, зокрема екологізацію логістики, соціальний маркетинг та цифрову етику. На основі аналізу міжнародних аналітичних даних обґрунтовано пряму економічну ефективність соціальних інвестицій. Встановлено, що кожен 1% додаткових витрат на проєкти корпоративної соціальної відповідальності забезпечує зростання обсягів продажів на 0,3%. Обґрунтовано доцільність розробки й впровадження соціальних програм в економічну практику підприємств, зокрема електронної комерції.