ІНТЕГРОВАНИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА У СФЕРІ СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ НА ЗАСАДАХ ПАРТНЕРСТВА ДЕРЖАВИ, ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД І ПРИВАТНОГО СЕКТОРУ - ЦВІГУН, Юрій (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні засади формування фінансово-економічного механізму розвитку підприємництва у сфері сільського зеленого туризму в умовах післявоєнного відновлення України. Обґрунтовано актуальність удосконалення фінансового забезпечення підприємницької діяльності на основі інтеграції ресурсів держави, територіальних громад, приватного сектору та міжнародних партнерів. Метою дослідження є розроблення інтегрованого фінансово-економічного механізму розвитку підприємництва у сфері сільського зеленого туризму на засадах партнерської взаємодії суб’єктів публічного і приватного секторів. У процесі дослідження використано системний підхід, методи наукового узагальнення, структурно-функціонального аналізу, порівняння, систематизації та графічного моделювання. Розроблено авторське трактування фінансово-економічного механізму розвитку підприємництва, визначено його принципи, функції та структурні складові. Систематизовано сучасні фінансово-економічні інструменти стимулювання розвитку підприємництва та обґрунтовано напрями їх удосконалення шляхом комплексного використання місцевих програм розвитку, грантового фінансування, компенсації кредитів, мікрокредитування, туристичних ваучерів, податкових стимулів, венчурного фінансування, краудфандингу та цифрових платформ. Запропоновано авторську модель партнерської взаємодії держави, територіальних громад, приватного сектору, університетів, громадських організацій, міжнародних донорів і туристичних асоціацій як інституційної основи реалізації фінансово-економічного механізму. Визначено очікувані економічні, соціальні, інституційні та екологічні результати його впровадження. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні інтегрованого фінансово-економічного механізму розвитку підприємництва у сфері сільського зеленого туризму, який, на відміну від існуючих підходів, поєднує фінансові інструменти державної підтримки, місцевого самоврядування, приватних інвестицій та партнерської взаємодії суб’єктів публічного і приватного секторів на принципах сталого розвитку, смарт-спеціалізації та післявоєнного відновлення територій. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованого механізму органами державної влади, органами місцевого самоврядування, територіальними громадами, суб’єктами туристичного підприємництва та профільними громадськими організаціями під час розроблення стратегій розвитку туризму, програм підтримки підприємництва та проєктів післявоєнного відновлення сільських територій.