АНАЛІЗ БАЛЬНЕОЛОГІЧНИХ КУРОРТІВ УКРАЇНИ ТА СВІТУ: ЕКОЛОГІЧНІ, ЕКОНОМІЧНІ ТА УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ - ЛАПИЦЬКА, Надія; САВЧЕНКО, Олеся; ПШЕНИЧНА, Тетяна (Development Service Industry Management, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз розвитку бальнеологічних курортів України та світу з урахуванням економічних, екологічних та управлінських аспектів. Проведено огляд наукових підходів до функціонування курортно-рекреаційної сфери, визначено ключові фактори ефективності та конкурентоспроможності. Досліджено сучасний стан бальнеологічних курортів України, виокремлено системні проблеми їх розвитку, зокрема низький рівень інвестицій, застарілу інфраструктуру та екологічні ризики. На основі аналізу економічних факторів встановлено вплив основних чинників на інвестиційну ефективність курортів. Запропоновано концептуальну модель розвитку галузі та обґрунтовано стратегічні напрями її модернізації.