КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІОНАЛУ СЕРВІСНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ПОГЛЯД З ПОЗИЦІЙ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ЙОХНА, Віталій (Development Service Industry Management, 2026)
Метою статті є концептуалізація функціоналу сервісного підприємства як категорії, що дає змогу досліджувати функціональну структуру сервісного сектору та оцінювати її відповідність завданням реалізації моделей сталого розвитку. Актуальність зумовлена зростанням ролі сфери послуг та потребою переосмислити функцію сервісу – від залишкової категорії до системоутворюючого чинника розвитку соціально-економічної системи. Досягнення мети потребувало розв’язання сукупності взаємопов’язаних завдань: розкриття специфіки сервісного підприємства як економічного суб’єкта; розмежування системних функцій підприємства та його внутрішніх, управлінських функцій; встановлення співвідношення понять «функція», «функціонал», «функціональний потенціал» і «функціонування»; а також з’ясування того, яким чином системна функція окремого підприємства пов’язується із секторними ефектами та реалізацією моделей розвитку. Обґрунтовано, що специфіка сервісного підприємства зумовлена природою послуги, а його системна функція як роль у відтворенні системи принципово відрізняється від внутрішньоуправлінських функцій, які є засобом її реалізації. Запропоновано понятійний апарат, у якому функція постає видом системної ролі, функціонал – структурним профілем системних функцій сервісу, функціональний потенціал — ресурсною основою їх виконання на рівні підприємства, а функціонування – процесом реалізації. Показано, що системна функція окремого підприємства через агрегування функцій підприємств різних типів формує функціонал сектору, який мультиплікативно впливає на реалізацію моделей розвитку.