РОЗВИТОК СВІТОВОЇ ЧАЙНОЇ КУЛЬТУРИ - ЛИСЕНКО, Олена (Development Service Industry Management, 2026)
Філософія і система традицій приготування та споживання чаю – це сучасна культура чаювання. Її значення – повага, спокій та гармонія. Чай допомагає знизити рівень стресу, покращити концентрацію, розслабитися, підтримує емоційну рівновагу. Мета статті – дослідити розвиток та об’єднуючі моменти світової чайної культури, її історію та особливості розповсюдження чайних традицій у різних країнах. Об’єкт дослідження – основні культури вживання чаю, сучасний чайний етикет та їх конкретна реалізація. При проведенні дослідження використовувались такі методи, як: аналіз і синтез, методи порівняння та спостереження, метод узагальнення. Гіпотеза дослідження: з’ясувати, чи справді чайна культура охоплює весь сучасний світ, чи об’єднує вона людей крізь спілкування і взаємоповагу. Означені спільні сучасні тренди приготування та подачі чаю. Описані види спеціалізації чайних: китайська та японська культура чаювання, класична англійська культура споживання чаю, чайні клуби. Розглянуто основні культури вживання чаю: китайську культуру чаювання, японську, британську, культури чаювання в Туреччині, Індії, Марокко, Тибеті, і традиції чаювання в Україні, історично пов’язані із вживанням трав’яних зборів. Дослідження показало, що в Україні зміни в культурі чаювання відбуваються швидко. Чайні, які пропонували швидкий перекус, сьогодні стають місцями культурного спілкування, де пропонують чайні церемонії різних культур та дегустації рідкісних сортів чаю. Розглянуто практичне втілення міжнародної культури чаювання на прикладах конкретних локальних закладів, зокрема чайних локацій у Дніпрі: «Iriy Space», «Cha Dao», мережі «Teahouse». Окремо відзначено невелику унікальну експериментальну чайну плантацію на Закарпатті, де почато виготовлення власного українського чаю «Червоний Шаркань» (сорт улун), що відповідає найвищим стандартам. Культура чаювання у світі стала глобальною. Вона об’єднує різних людей, підтримує спілкування і взаємоповагу. Чай допомагає зберігати спокій та рівновагу, це – спосіб повсякденного життя. Чайна культура – це про знайдення рівноваги, неспішність, спілкування, об’єднаність, порозуміння та діалог.