ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ОБЛАДНАННЯ В ПРОЦЕСІ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ РЕСТОРАННОГО ПІДПРИЄМСТВА - СОРОКА, Ростислав; МАНДРИК, Василь; ПИЛИПЕНКО, Соломія (Development Service Industry Management, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти техніко-економічного обґрунтування вибору обладнання в процесі бізнес-планування ресторанного підприємства. Обґрунтовано, що вибір технологічного обладнання є ключовим елементом формування матеріально-технічної бази закладу та суттєво впливає на економічні результати його діяльності, зокрема на рівень витрат, продуктивність, якість продукції та конкурентоспроможність. Проведено аналіз наукових підходів до бізнес-планування у готельно-ресторанному господарстві, а також досліджень, присвячених оцінці технічного рівня обладнання, інноваційному розвитку та енергоефективності. Встановлено, що існуючі підходи мають фрагментарний характер і не забезпечують комплексного врахування економічних, технічних та експлуатаційних параметрів. У роботі запропоновано удосконалений підхід до техніко-економічного обґрунтування вибору обладнання, що базується на поєднанні процесного підходу та методів багатокритеріального аналізу. Розроблена методика передбачає послідовне виконання етапів, включаючи визначення потреб підприємства, формування альтернатив, вибір системи критеріїв, нормалізацію показників, визначення вагових коефіцієнтів та розрахунок інтегрального показника ефективності. Запропоновано використовувати інтегральний показник як зважену суму нормалізованих значень критеріїв, що дозволяє забезпечити об’єктивне порівняння альтернативних варіантів обладнання. Практичне застосування методики продемонстровано на прикладі вибору пароконвектомата для ресторанного підприємства, що дозволило визначити оптимальний варіант із урахуванням сукупності економічних, технічних та експлуатаційних характеристик. Доведено, що прийняття рішень виключно на основі мінімізації початкових витрат є неефективним, оскільки довгострокова результативність визначається комплексом взаємопов’язаних факторів. Отримані результати мають практичну цінність і можуть бути використані при розробці бізнес-планів ресторанних підприємств, а також у процесі прийняття інвестиційних рішень.