ДІАГНОСТИКА ТА ОЦІНКА ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - БУЛАВА, Сергій (Development Service Industry Management, 2026)
У статті проведено системний аналіз та діагностику техніко-технологічного потенціалу (ТТП) аграрного сектору України в умовах безпрецедентних викликів, зумовлених повномасштабною військовою агресією. Обґрунтовано, що ТТП є матеріалізованим вираженням науково-технічного прогресу, який безпосередньо визначає конкурентоспроможність та адаптивність АПК. У роботі здійснено комплексну оцінку матеріально-технічної бази через призму фізичного та морального зносу основних засобів, аналіз вікової структури машинно-тракторного парку та динаміку енергоозброєності праці. Встановлено, що станом на кінець 2024 року галузь перебуває у стані глибокої структурної кризи: зафіксовано втрату понад 130 тисяч одиниць техніки, знищення 4 млн тонн потужностей зберігання зерна та критичне пошкодження іригаційної інфраструктури Півдня. Прямі збитки АПК оцінено у 10,3 млрд дол. США. Діагностика рівня зносу активів (55–75%) засвідчила формування «технологічної прірви», що спричиняє перевитрати ресурсів та втрату до 20% врожайності. Виявлено парадоксальне зростання показника енергоозброєності, яке зумовлене не технічним оновленням, а скороченням чисельності персоналу через міграційні та мобілізаційні процеси, що поглиблює дефіцит кваліфікованих кадрів. Особливу увагу приділено трансформації інфраструктури: зміщенню центрів технологічної активності до західних регіонів та впровадженню мобільних рішень для зберігання зерна. На основі аналізу підсумків 2025 року та прогнозів на 2026 рік, визначено пріоритетні тренди повоєнного відновлення: гуманітарне розмінування, перехід на мультифункціональні енергоефективні машини, розвиток автономних систем та відповідність вимогам EU Green Deal. Сформульовано висновок про необхідність реалізації стратегії «Build Back Better», що передбачає не просто заміну втрачених потужностей, а перехід до високотехнологічного, цифровізованого та енергонезалежного аграрного виробництва через цільові програми державного лізингу та залучення інвестицій.