ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВІДБУДОВИ ТА РОЗВИТКУ АВТОМОБІЛЕБУДІВНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - ЛАЗАРЄВ, Антон (Development Service Industry Management, 2026)
Важливість автомобілебудівної галузі для вітчизняної економіки зумовила визнання її відбудови та розвитку об’єктом державного регулювання. Складність та системний характер державного регулювання у будь-якій сфері економіки зумовлює застосування відповідного інструментарію, що становить собою сукупність різноманітних інструментів (способи, механізми, технології та практики цілеспрямованого організуючого впливу держави на перебіг розвитку галузі), які спільно використовуються урядом та суб’єктами підприємництва в галузі для координації реалізації запланованих дій та контролю їхнього виконання. Інструменти державного регулювання економіки, які можуть знайти використання у відбудові та розвитку автомобілебудівної галузі в Україні, поділено на дві групи – інституційні та управлінські. Надано змістову характеристику інструментів державного регулювання економіки першої та другої групи. Інституційні інструменти державного регулювання, придатні для відбудови та розвитку автомобілебудівної галузі в Україні, за складністю поділено на технічні та комплексні інструменти, надано їхній опис (призначення, періодичність використання, складність). Показано, що для дієвості та результативності застосування інституційних інструментів державного регулювання економіки такі інструменти мають стати об’єктом другої групи інструментів – управлінських (сценарії, державні стратегії, державні цільові програми), які забезпечують повне використання інституційних інструментів, їхню узгодженість при одночасному застосуванні, контроль та швидкість реакції на виявлені в ході контролю відхилення у використанні або недосконалості інституційних інструментів.