ЦИФРОВІЗАЦІЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ І СТРАТЕГІЧНУ СТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР - ГОНЧАР, Ольга; ДОЛОБАНЬКО, Артем (Development Service Industry Management, 2026)
Досліджено вплив цифровізації на бізнес-процеси, трансформацію управління персоналом і забезпечення стратегічної стійкості підприємств. Узагальнено сучасні тенденції цифровізації бізнесу: розширення використання хмарних сервісів у ЄС, застосування штучного інтелекту, масштабування електронної комерції, динамізм безготівкових операцій в Україні та визначено індикатори розвитку цифрового середовища. Розкрито ключові напрями цифрової трансформації системи управління персоналом компаній: автоматизація HR-процесів, HR-аналітика, розвиток цифрових компетентностей і зміна моделей праці. Інтегровано погляди науковців і практиків щодо ролі цифрової комплексної систем управління персоналом (HRM), зрілості HR-систем та безперервного навчання як факторів організаційної та стратегічної стійкості. Запропоновано концептуальну модель взаємозв’язку «цифровізація → трансформація управління персоналом → розвиток людського капіталу → економічна стійкість → стратегічна стійкість» і сформульовано практичні рекомендації її застосування для підприємств.