ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ЛИТВИНЕНКО, Денис (Development Service Industry Management, 2025)
У статті актуалізується та аналізується проблематика управління економічною безпекою підприємств та організацій. Метою дослідження визначено узагальнення методико-прикладних положень формування механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. Показано, що практична апробація політики забезпечення економічної безпеки підприємства передбачає формування і реалізацію відповідного управлінського механізму як комплексної системи взаємопов’язаних елементів і конкретних заходів для досягнення визначених цілей. Доведено, що запровадження такого механізму потребує ідентифікації його елементів, суб’єктів і об’єктів, методів, завдань, технологій, організаційних процесів та регламентів тощо. Визначено, що такий механізм є інтегрованою системою управлінських дій з розробки і впровадження стратегічних і тактичних заходів, забезпечення стабільності підприємства в мінливому зовнішньому середовищі. Аргументовано на тому, що методичний підхід до формування механізму забезпечення економічної безпеки підприємства охоплює розробку стратегії, формування плану дій, і включає взаємопов’язані економічні, організаційні, інституційні, технічні, соціально-психологічні та інші інструменти. Визначено мету інституціалізації механізму управління економічною безпекою підприємства як забезпечення його стійкого функціонування через реалізацію комплексних заходів, спрямованих на захист від загроз і управління ризиками, а також адаптацію до змінних умов. Доведено, що елементи механізму мають враховувати специфіку аграрного бізнесу, що характеризується високою залежністю від природних факторів і сезонності. Обґрунтовано до цільність та надано характеристику організаційної, фінансової, аналітичної, матеріальної, соціально-психологічної, правової, екологічної та інноваційно-технологічної складових економічної безпеки підприємства.