ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - БУРИКІН , Олександр (Development Service Industry Management, 2025)
У сучасних умовах глобальної діджиталізації та невпинного зростання невизначеності зовнішнього середовища , підприємства стикаються з комплексом ризиків, що ускладнює досягнення стратегічних цілей. Це зумовлює об’єктивну потребу у впровадженні новітніх, цифрово орієнтованих управлінських підходів , серед яких особливе місце посідають системи штучного інтелекту (ШІ). Зростання кількості, складності та взаємозалежності ризиків вимагає розробки інтегрованих моделей управління ризиками, що базуються на ШІ як технологічній платформі для ідентифікації загроз, прогнозування наслідків та формування оптимальних управлінських рішень. Актуальність цієї проблематики підтверджується численними дослідженнями вітчизняних та зарубіжних авторів щодо цифровізації, інтеграції інноваційних технологій та застосування ШІ в ризик-менеджменті. Водночас, залишаються актуальними питання розроблення системних моделей, які б дозволяли не лише виявляти та прогнозувати ризики, а й трансформувати потенційні загрози у нові можливості для забезпечення конкурентоспроможності. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад та практичних рекомендацій щодо інтеграції технологій ШІ в систему управління ризиками підприємств задля підвищення їхньої конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації. Інтеграція ШІ в практику ризик-менеджменту дозволяє підвищити обґрунтованість управлінських рішень, забезпечити оперативну ідентифікацію загроз та сформувати адаптивні рішення. Запропоновано концептуальну модель впровадження ШІ в управління ризиками, яка включає такі етапи: Ідентифікація ризиків з використанням інтелектуального аналізу даних. Оцінювання ризиків із залученням алгоритмів машинного навчання та нейронних мереж. Прогнозування сценаріїв розвитку подій за допомогою інтелектуальних експертних систем. Формування рекомендацій щодо управлінських рішень. Моніторинг та коригування систем управління ризиками в реальному часі. Основні переваги такого підходу: підвищення швидкості обробки інформації, зростання об’єктивності та точності прогнозів, зниження впливу людського фактору, а також можливість автоматизованої адаптації до динамічних змін зовнішнього середовища. Системи ШІ, завдяки здатності до глибокого аналізу неоднорідних даних та знаходження прихованих закономірностей, дозволяють не лише своєчасно виявляти ризики, а й оцінювати ступінь їхнього впливу на фінансово-економічні показники. Застосування ШІ забезпечує додаткові конкурентні переваги завдяки можливості здійснювати стратегічне планування на основі об’єктивних прогнозів, виявляти нові можливості та знижувати операційні витрати. Практичні рекомендації включають формування єдиної інформаційної екосистеми, визначення пріоритетних сфер застосування ШІ, вибір технологічної платформи та інструментарію, а також підготовку персоналу. Висновки підтверджують доцільність інтеграції ШІ як ефективного інструменту мінімізації загроз і забезпечення стабільного розвитку в умовах цифрової економіки. Запропонована модель створює адаптивну, багаторівневу систему ризик-менеджменту, що забезпечує зростання конкурентоспроможності підприємств на національному та глобальному ринках.