ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ - ЧОБІТОК , Вікторія; ГАВРИШ , Ольга (Development Service Industry Management, 2025)
Сучасні безпекові виклики, спричинені воєнною агресією Російської Федерації проти України, глобальними кризами та зростанням кіберзагроз, істотно посилюють важливість забезпечення ефективного функціонування критичної інфраструктури. Масштабні руйнування енергетичних, транспортних, комунальних та інформаційно-комунікаційних систем виявили високий рівень уразливості національних інфраструктурних об’єктів до комплексних ризиків, підтвердивши необхідність переходу від реактивних заходів до системного, випереджального управління загрозами. В умовах післявоєнного відновлення, цифрової трансформації та стратегічного курсу України на інтеграцію до європейського безпекового простору ключового значення набуває формування ефективного механізму управління ризиками, здатного забезпечувати стійкість, адаптивність і безперервність роботи критично важливих секторів. Попри наявність нормативно-правових актів і окремих інституційних ініціатив, в Україні досі відсутня цілісна модель ризик-менеджменту, орієнтована не лише на захист, а й на модернізацію та відновлення критичної інфраструктури в кризових умовах. Сучасна практика залишається фрагментарною та здебільшого зосередженою на реагуванні, а недостатня координація між державними структурами, регіонами та операторами об’єктів ускладнює обмін даними й уповільнює ухвалення рішень. Це знижує ефективність безпекових заходів і стримує реалізацію інноваційних та інвестиційних проєктів, необхідних для модернізації критичних секторів. Метою дослідження є розроблення науково обґрунтованого механізму управління ризиками в процесі розвитку критичної інфраструктури України, який забезпечить підвищення рівня національної стійкості, здатність систем життєзабезпечення протидіяти воєнним, кібер- та техногенним загрозам і підтримувати безперервність функціонування. Запропонована модель ґрунтується на інтеграції організаційної, економічної, нормативно-правової, інформаційно-аналітичної та технічної складових, що формують єдиний комплекс заходів з виявлення, оцінювання, мінімізації та моніторингу ризиків. Поетапний підхід до формування механізму управління ризиками охоплює ідентифікацію загроз, аналіз їх імовірності та наслідків, розробку превентивних і реагувальних заходів, постійний моніторинг та комунікацію між усіма суб’єктами ризик-менеджменту. Узгоджене функціонування цих елементів забезпечує системність процесу, сприяє зміцненню стійкості критичної інфраструктури й підвищує готовність до дій у надзвичайних ситуаціях. Таким чином, формування комплексного механізму управління ризиками є необхідною передумовою забезпечення безпеки та сталого розвитку критично важливих секторів економіки України. Інтеграція правових, організаційних, технічних, економічних та аналітичних інструментів створює підґрунтя для ефективного протидії сучасним воєнним і гібридним загрозам та забезпечення довгострокової національної стійкості.