ОЦІНКА ЕФЕКТИВНИХ МОДЕЛЕЙ ТА ПІДХОДІВ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАНІВ ЗАКАРПАТТЯ - СІРА , Евеліна; ЧАСНИК , Роман (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розкрито основні аспекти підвищення конкурентоспроможності ресторанів Закарпаття через впровадження ефективних моделей та підходів. Встановлено, що успішне підвищення конкурентоспроможності залежить від використання інноваційних стратегій, зокрема адаптації світових практик до локальних умов. З’ясовано, що важливими складовими є використання цифрових технологій, розвиток гастрономічних брендів, популяризація локальної кухні та клієнтоорієнтованого підходу. Наголошено на значенні інновацій, таких як онлайн-бронювання столиків та мобільні додатки для замовлень, що сприяють зручності обслуговування. Підкреслено, що інтеграція інновацій у стратегії маркетингу, таких як акції, програми лояльності та тематичні заходи, дозволяють ресторанам залучати нових клієнтів і утримувати лояльних. Констатовано, що важливим елементом успіху є створення автентичного гастрономічного досвіду через використання місцевих продуктів та сезонних змін у меню. Визначено, що ресторани активно використовують соціальні мережі та онлайн-платформи для взаємодії з клієнтами, що підвищує їхню популярність і впізнаваність. Зауважено, що адаптація до екологічних вимог та сталого розвитку є додатковими чинниками, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності закладів. Розкрито також важливість високого рівня обслуговування, зокрема через регулярні тренінги персоналу, що дозволяє забезпечити задоволення клієнтів та сформувати сильний імідж ресторану. Встановлено, що аналіз ефективних підходів до підвищення конкурентоспроможності ресторанів Закарпаття демонструє важливість комплексного підходу, включаючи маркетинг, обслуговування, інновації та екологічні практики. З’ясовано, що подальший розвиток цього ринку потребує удосконалення використання новітніх технологій, оптимізації сервісу та адаптації до змінюваних умов ринку. Наголошено, що рекомендації щодо вдосконалення стратегії конкурентоспроможності ресторанного бізнесу в Закарпатті повинні враховувати тенденції на національному та міжнародному рівнях. Підкреслено, що досягнення сталого розвитку ресторанних підприємств вимагає постійної адаптації та інновацій.