СУЧАСНА ПРАКТИКА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПАКЕТА: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ В УКРАЇНІ - ДАНИЛЕВИЧ , Наталія; НАГОРНА , Таїсія (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено сутність та сучасні підходи до формування соціального пакета (СП) як ключового інструменту мотивації та утримання персоналу. Проаналізовано світові тенденції та інноваційні практики формування СП у великих міжнародних корпораціях (Apple, Google, NVIDIA, Intel), які акцентують на акціонерних програмах, гнучкості праці, професійному розвитку та комплексній підтримці здоров’я (включно з ментальним). Визначено критичну роль HR-департаменту в інтеграції людських ресурсів із цифровими технологіями для ефективного управління пільгами. Обґрунтовано основні напрями удосконалення СП для українських підприємств, що включають впровадження гнучких пільг за принципом «кафетерію», розширення нематеріальних благ та автоматизацію процесів. Доведено, що ефективний соціальний пакет є стратегічною інвестицією, яка підвищує продуктивність, знижує плинність кадрів і зміцнює конкурентоспроможність організації.