УПРАВЛІННЯ ДОЗВІЛЛЄВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ КРУЇЗНОГО ТУРИЗМУ В СИСТЕМІ СЕРВІСНОЇ ЕКОНОМІКИ - БЕССОНОВА, Анна; САРИЧЕВ, Микита (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено управління дозвіллєвим потенціалом у системі круїзного туризму як ключовий чинник розвитку сервісної економіки в умовах глобальної трансформації туристичного ринку. Розкрито соціально-культурні, психологічні та організаційні аспекти дозвіллєвої взаємодії туристів, визначено її роль у формуванні ціннісно-орієнтованого досвіду подорожей. Обґрунтовано, що ефективне управління дозвіллєвими процесами забезпечує інтеграцію принципів сталого розвитку, інклюзії та цифровізації, що дозволяє підвищити конкурентоспроможність круїзних компаній і якість туристичного сервісу. Запропоновано аналітичну модель взаємозв’язку соціально-культурних і психологічних детермінант дозвіллєвої активності туристів, що формує основу для вдосконалення управлінських рішень у сфері рекреаційного менеджменту. Визначено перспективні напрями розвитку круїзного туризму у контексті зеленої та інклюзивної економіки, які поєднують технологічні інновації, гуманістичні цінності та відповідальне ставлення до навколишнього середовища.