ІННОВАЦІЙНІ HR-СТРАТЕГІЇ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ ІВЕНТ-ІНДУСТРІЇ, ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - РАДІОНОВА, Ольга (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено сутність, особливості та практичні аспекти впровадження інноваційних HR-стратегій у системі управління персоналом підприємств івент-індустрії, туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Узагальнено зміст і відмінності стратегій upskilling, reskilling і cross-skilling як сучасних моделей розвитку людського капіталу, орієнтованих на гнучкість, універсальність і безперервне навчання персоналу. Визначено їх роль у формуванні кадрового резерву, зниженні плинності кадрів, підвищенні лояльності та ефективності працівників. Обґрунтовано, що поєднання зазначених стратегій створює синергетичний ефект, який забезпечує адаптивність організацій до ринкових змін, посилює інноваційний потенціал і конкурентоспроможність підприємств сфери гостинності. Запропоновано рекомендації щодо інтеграції skilling-підходів у HR-політику підприємств як чинника сталого розвитку в умовах поствоєнної трансформації економіки України.