ВІД ПРОМИСЛОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ ДО ЦИФРОВІЗАЦІЇ: РОЛЬ ПРОФСПІЛОК У СУЧАСНОМУ СВІТІ ПРАЦІ - РІСНИЙ, Олег (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено еволюцію ролі профспілок від індустріальної революції до епохи цифровізації. Проаналізовано історичні передумови виникнення профспілкового руху, його трансформацію та адаптацію до сучасних викликів. На основі статистичних даних 2000-2023 років проведено порівняльний аналіз рівня профспілкового членства у 17 країнах світу. Виявлено основні тенденції розвитку профспілкового руху в умовах цифрової економіки та платформної зайнятості. Обґрунтовано необхідність модернізації діяльності профспілок відповідно до нових форм трудових відносин. Запропоновано перспективні напрями розвитку профспілкового руху в контексті глобальної цифровізації та трансформації ринку праці.