СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ БАЗИ ДАНИХ ДЛЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ КАРТ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - ШУЛЛА, Роман; ПОПИК, Мар'яна (Development Service Industry Management, 2025)
В статті авторами доведено, що ефективним інструментом організації інформаційної системи підприємства є реляційні бази даних, які дозволяють оптимальним чином структурувати релевантну економічну інформацію щодо технологічних карт в сфері ресторанного бізнесу. Обґрунтовано, що ключовою перевагою застосування баз даних є уникнення багатократного дублювання інформації при її первинній реєстрації або модифікації в інформаційній системі підприємства. Доведено, що ефективне проектування бази даних щодо технологічних карт (компонентної структури страв) на підприємствах ресторанного бізнесу вимагає науково обґрунтованого підходу, який включає такі три стадії як проектування структури даних на концептуальному рівні, проектування структури даних із врахуванням властивостей конкретної СУБД та застосування мови програмування для описання структури даних з врахування специфіки конкретної СУБД. Обґрунтовано переваги застосування ER-моделей при проектуванні баз даних щодо технологічних карт на підприємствах ресторанного бізнесу, що дозволяє комплексно враховувати всі релевантні інформаційні об’єкти певної прикладної сфери та взаємозв’язки між ними. Доведено необхідність формування бази даних щодо компонентної будови продукції в ресторанному бізнесі на основі концепції комплексного орієнтованого графу, що передбачає фіксацію окремих структурних компонентів страв в базі даних тільки один раз. Обґрунтовано, що для коректного відображення інформації щодо технологічних карт і відповідної компонентної будови страв на підприємствах ресторанного бізнесу необхідним є застосування системи двох реляційних таблиць таких як «Об’єкти ТМЦ» та «Структурні взаємозв’язки між об’єктами ТМЦ», які характеризуються так званим «рекурсивним» типом взаємозв’язку. При цьому в таблиці «Об’єкти ТМЦ» доцільно зазначати інформацію щодо кінцевих продуктів, напівфабрикатів та покупних матеріалів, а в таблиці «Структурні взаємозв’язки між об’єктами ТМЦ» повинна зазначатися інформація щодо норм витрат матеріальних ресурсів на одиницю продукції або напівфабрикату. Обґрунтовано переваги реалізації бази даних щодо компонентної структури страв в середовищі СУБД «MS Access». Ключові слова: база даних, СУБД, реляційна модель, ER-модель, ресторанний бізнес, компонентна будова страв, технологічна карта.